Saké? Většina lidí si představí tradiční japonský rýžový nápoj s výraznou chutí a vyšším obsahem alkoholu. Ale věděli jste, že existuje i jeho šumivá verze? Já se přiznám, že do nedávna ne. Poučili mě až na akci japonského velvyslanectví v Praze, kde se konala mimo jiné i mini přednáška a ochutnávka různých druhů saké. Seznámila jsem se tak s ...
ASIJSKÝ KALEIDOSKOP
Přehled článků podle zemí najdete v hlavním menu, záložka Knihovna článků.
梅雨 TSUYU… JAPONSKÝ ŠVESTKOVÝ DÉŠŤ
Každoročně od začátku června až do poloviny července vstupuje Japonsko do období, které je zvláštní směsí poezie, vlhkosti a kulturních rituálů. Tímto obdobím je 梅雨 tsuyu (cuju), doslova přeloženo švestkový déšť. Slovo 梅雨 se skládá ze znaků, kde 梅 ume je znak pro japonskou švestku, která v této době dozrává, a 雨 ame/yu znak pro déšť. ...
TAJEMSTVÍ UZLŮ NA JAPONSKÝCH KIMONECH
Když se díváte na nádherně vyšívané kimono, vaše oči upoutají nejen pestré vzory nebo motivy květin, ale i propracovaný uzel se střapci, který drží části oděvu pohromadě. Tento zdánlivě nenápadný detail je součástí bohaté japonské textilní a ceremoniální tradice.
Soju se v Jižní Koreji destiluje již přes 7 století. Poprvé byl vydestilován již kolem roku 1300 a paradoxně za to Korejci vděčí Mongolcům, kteří se je tehdy pokoušeli násilně obsadit. Tradičně se na soju používá rýže. Výjimkou však nejsou ani destiláty z jiných obilnin či brambor, neboť v druhé polovině 20. století probíhala v Koreji potravinářská...
CO JE ASIAN FLUSH?
Korejci (a mnozí další východoasiaté) často zčervenají v obličeji po konzumaci alkoholu kvůli genetické odchylce v metabolismu alkoholu, nejde o kulturní nebo psychologický jev, ale biologický efekt.
Soju, tradiční korejský destilát, je neodmyslitelnou součástí tamních pijáckých rituálů. Soju má v Koreji takovou důležitost, že se o něm mluví nejen v kontextu nápojů, ale jako o kulturním symbolu. Je vyráběn destilací rýže nebo jiných obilovin a má obvykle obsah alkoholu kolem 20 %.
MINI PRŮVODCE PITÍM JAPONSKÉHO SAKÉ
Saké není pro Japonce rozhodně jen nápoj! Je důležitou součástí japonské kultury, historie národa a tradic. Tento rýžový alkohol má v Japonsku tisíciletou tradici a stále hraje významnou roli v každodenním životě. Pokud plánujete cestu do Japonska, Thajska, Jižní Koreje nebo Vietnamu, kde je saké v restauracích oblíbené a bývá běžnou součástí...
Mušle sv. Jakuba, hotate ほたて貝 v japonštině… milovníci gastronomie si vybaví jejich jemnou, máslovou strukturu a nasládlou chuť. Tyhle mořské plody jsou oblíbenou delikatesou nejen v Evropě, ale hrají významnou roli v japonské kuchyni. Spojení tradičních japonských metod se západní prezentací dalo vzniknout jedinečnému stylu, který se stává stále...
SUSHI ZNÁ KAŽDÝ... ALE ZNÁTE CHIRASHI SUSHI?
Při cestování po Japonsku vás nepřestane fascinovat, jak moc zakořeněná je kultura jídla v každodenním životě. Nejde jen o to, co se jí, ale jak se jí, jak to vypadá, a jakou to má historii. A jedním z jídel, které tuto filozofii dokonale vystihuje, je chirashi sushi… ve volném překladu rozptýlené sushi, které je stejně tak...
UNAGI... DALŠÍ Z JAPONSKÝCH POCHOUTEK
Při cestování po Japonsku narazíte na mnoho kulinářských specialit, ale jednou z nejvýznamnějších je určitě うなぎunagi… sladkovodní úhoř, který má v japonské gastronomii dlouhou a bohatou historii. Unagi うなぎ označuje sladkovodního úhoře, konkrétně druh Anguilla japonica.
DĚKUJI! JAPAN ALUMNI CLUB 2025... SETKÁNÍ ABSOLVENTŮ AOTS V REZIDENCI JAPONSKÉHO VELVYSLANCE
Foto zleva: Jolana Heklová (General Secretary AOTS CZ), Zdeněk Michálek (Vicepresident AOTS CZ) a J.E. Nagaoka Kansuke.
YUZU... CITRUSOVÝ POKLAD VÝCHODNÍ ASIE
Zářivě žlutý plod, který vypadá jako kříženec mandarinky a citronu, voní jako citrusový parfém a chutná jako esence zimy… to je yuzu 柚子. Jedinečný citrus se stal symbolem japonské kultury a kulinářského umění, ale jeho kořeny sahají mnohem hlouběji do historie Asie.
Jižní Korea, většině lidí se vybaví dynamická metropole Soul, špičkové technologie, K-pop nebo kimčchi. Málokdo si uvědomí, že tato malá země je zároveň světovým epicentrem pěstování a zpracování ženšenu, rostliny, která se zde po staletí uctívá jako přírodní poklad. V Koreji je ženšen víc než jen bylina, je to součást identity, zdraví i historie...














