ASIJSKÝ KALEIDOSKOP

Přehled článků podle zemí najdete v hlavním menu, záložka Knihovna článků. 

Saké? Většina lidí si představí tradiční japonský rýžový nápoj s výraznou chutí a vyšším obsahem alkoholu. Ale věděli jste, že existuje i jeho šumivá verze? Já se přiznám, že do nedávna ne. Poučili mě až na akci japonského velvyslanectví v Praze, kde se konala mimo jiné i mini přednáška a ochutnávka různých druhů saké. Seznámila jsem se tak s ...

Každoročně od začátku června až do poloviny července vstupuje Japonsko do období, které je zvláštní směsí poezie, vlhkosti a kulturních rituálů. Tímto obdobím je 梅雨 tsuyu (cuju), doslova přeloženo švestkový déšť. Slovo 梅雨 se skládá ze znaků, kde ume je znak pro japonskou švestku, která v této době dozrává, a ame/yu znak pro déšť. ...

Když se díváte na nádherně vyšívané kimono, vaše oči upoutají nejen pestré vzory nebo motivy květin, ale i propracovaný uzel se střapci, který drží části oděvu pohromadě. Tento zdánlivě nenápadný detail je součástí bohaté japonské textilní a ceremoniální tradice.

Soju se v Jižní Koreji destiluje již přes 7 století. Poprvé byl vydestilován již kolem roku 1300 a paradoxně za to Korejci vděčí Mongolcům, kteří se je tehdy pokoušeli násilně obsadit. Tradičně se na soju používá rýže. Výjimkou však nejsou ani destiláty z jiných obilnin či brambor, neboť v druhé polovině 20. století probíhala v Koreji potravinářská...

Korejci (a mnozí další východoasiaté) často zčervenají v obličeji po konzumaci alkoholu kvůli genetické odchylce v metabolismu alkoholu, nejde o kulturní nebo psychologický jev, ale biologický efekt.

Soju, tradiční korejský destilát, je neodmyslitelnou součástí tamních pijáckých rituálů. Soju má v Koreji takovou důležitost, že se o něm mluví nejen v kontextu nápojů, ale jako o kulturním symbolu. Je vyráběn destilací rýže nebo jiných obilovin a má obvykle obsah alkoholu kolem 20 %.

Saké není pro Japonce rozhodně jen nápoj! Je důležitou součástí japonské kultury, historie národa a tradic. Tento rýžový alkohol má v Japonsku tisíciletou tradici a stále hraje významnou roli v každodenním životě. Pokud plánujete cestu do Japonska, Thajska, Jižní Koreje nebo Vietnamu, kde je saké v restauracích oblíbené a bývá běžnou součástí...

Mušle sv. Jakuba, hotate ほたて貝 v japonštině milovníci gastronomie si vybaví jejich jemnou, máslovou strukturu a nasládlou chuť. Tyhle mořské plody jsou oblíbenou delikatesou nejen v Evropě, ale hrají významnou roli v japonské kuchyni. Spojení tradičních japonských metod se západní prezentací dalo vzniknout jedinečnému stylu, který se stává stále...

Při cestování po Japonsku vás nepřestane fascinovat, jak moc zakořeněná je kultura jídla v každodenním životě. Nejde jen o to, co se jí, ale jak se jí, jak to vypadá, a jakou to má historii. A jedním z jídel, které tuto filozofii dokonale vystihuje, je chirashi sushi ve volném překladu rozptýlené sushi, které je stejně tak...

Při cestování po Japonsku narazíte na mnoho kulinářských specialit, ale jednou z nejvýznamnějších je určitě うなぎunagi… sladkovodní úhoř, který má v japonské gastronomii dlouhou a bohatou historii. Unagi うなぎ označuje sladkovodního úhoře, konkrétně druh Anguilla japonica.

Zářivě žlutý plod, který vypadá jako kříženec mandarinky a citronu, voní jako citrusový parfém a chutná jako esence zimy… to je yuzu 柚子. Jedinečný citrus se stal symbolem japonské kultury a kulinářského umění, ale jeho kořeny sahají mnohem hlouběji do historie Asie.

Jižní Korea, většině lidí se vybaví dynamická metropole Soul, špičkové technologie, K-pop nebo kimčchi. Málokdo si uvědomí, že tato malá země je zároveň světovým epicentrem pěstování a zpracování ženšenu, rostliny, která se zde po staletí uctívá jako přírodní poklad. V Koreji je ženšen víc než jen bylina, je to součást identity, zdraví i historie...