ASIJSKÝ KALEIDOSKOP

Přehled článků podle zemí najdete v hlavním menu, záložka Knihovna článků. 

Při cestování po Japonsku narazíte na obchody, které si rychle zamilujete, 100 jenové obchody. Japonsky 100円ショップ nebo taky 百円ショッ. Na první pohled nenápadné, ale uvnitř skrývají doslova pokladnici praktických, roztomilých i nečekaně kvalitních produktů. A to vše za jedinou minci, nebo alespoň téměř vše.

Japonsko pro většinu cestovatelů znamená futuristické Tokyo, ikonickou horu Fuji, starobylé chrámy v Kyoto nebo rozkvetlé sakury. Jenže za tímto blyštivým prvoplánovým obrazem se skrývá mnohem méně známá, ale o to znepokojivější realita…. zánik venkovského Japonska.

Na první pohled vypadají jako obyčejné nudle… bílé, kluzké a téměř bez chuti. Ale jakmile se ponoříte do jejich historie, způsobu výroby a přínosů, zjistíte, že konjacové nudle (nebo také shirataki) jsou něco výjimečného. Tento jedinečný produkt z východní Asie si získává oblibu i u milovníků zdravé stravy, keto diet a low-carb receptů po celém...

Sójová omáčka? Co si vybavíte? Většinou slanou tmavou tekutinu podávanou k sushi nebo používanou v čínských restovaných jídlech. Ovšem v indonéských kuchyních hraje hlavní roli zcela jiný druh sójové omáčky. Ketjap Manis (vyslovuje se kečap manis) je sladká, hustá a voňavá verze sojové omáčky, která do jídel vnáší sladko-slanou hloubku a...

Vstoupit do japonské kamenné zahrady 枯山水 je jako překročit práh do jiného světa, do prostoru, kde se čas zpomaluje, mysl zklidňuje a kámen vypráví svůj příběh. Tyto zahrady jsou estetickým potěšením pro oko, i hluboce zakořeněnou součástí japonské kultury, filozofie a duchovního života.

Většinou se to neví, ale buddhistické chrámy v Thajsku jsou oficiálně rozdělené do tříd. Jde o formální systém hodnocení chrámů, který se odvíjí od jejich historického, duchovního a společenského významu. Thajsko má tisíce buddhistických chrámů nazývaných wat, ale ne všechny mají stejný status. Některé jsou prosté vesnické chrámy, jiné...

Thajská kuchyně je známá svým dokonalým vyvažováním chutí – sladké, kyselé, pálivé a slané. Jedním z nejlepších příkladů této harmonie je ikonická polévka Tom Yum Gai, tedy pikantně-kyselá kuřecí polévka. Přestože se její výrazná chuť může zdát velmi exotická, příprava je překvapivě jednoduchá a suroviny dostupné i mimo Thajsko.

V jihovýchodní Asii se po staletí uctívají nejen chutě, ale i přírodní cykly. Jedním z důkazů je i pěstovánÍ slámových hub, delikátní suroviny, která se stala součástí mnoha tradičních pokrmů i moderní gastronomie. Přestože jsou v Evropě zatím méně známé, slámové houby (latinsky Volvariella volvacea) patří k nejdůležitějším kultivovaným houbám v...

Co jsou japonské black companies? Japonsko je proslulé svou neuvěřitelnou pracovní etikou a oddaností kariéře. Lidé si většinou představují Japonsko jako zemi, kde je práce čest a zaměstnanci se často obětují pro úspěch svého zaměstnavatele. Tato pracovní kultura má však i temnější stránku, kterou nelze ignorovat. Black company ブラック企業 je termín,...

Boom, přínos nebo napětí? Thajské město Pattaya zažívá v posledních měsících výraznou proměnu… důvodem je prudký nárůst počtu indických turistů. Indie se během roku 2025 stala jedním z největších zdrojů návštěvníků Thajska a předpokládá se, že do konce roku předstihne i tradičně dominantní čínský trh. Mnoho z těchto indických návštěvníků míří právě...

Jde o možná trochu nečekanou, ale přesto reálnou službu, proti osamělosti i pro obyčejné rozhovory. Japonsko je zemí, která nepřestává překvapovat svou schopností přetvořit i ty nejobyčejnější lidské vztahy do profesionálních služeb. Kromě kaváren s kočkami, robotickými hotely nebo služebních přítelkyň, existují také možnosti, které sahají...

Představte si to... sedíte v restauraci, kolem vás voní grilované maso, pára stoupá z polévky, a obsluha vám s naprosto vážnou tváří podává papírovou zástěru, nebo jsou zástěry připraveny krásně uskládané přímo na stolech. Ne, nejde o apríl ani dětský koutek. Je to praktická, a zároveň zábavná pomůcka, kterou v určitých japonských restauracích...