ASIJSKÝ KALEIDOSKOP

Přehled článků podle zemí najdete v hlavním menu, záložka Knihovna článků. 

Putujete zrovna Vietnamem? Zkuste se na chvilku zaměřit jen na kokos… dívejte se kolem a najednou zjistíte, že je tady kokos doslova všude. Najednou si uvědomíte kolik je kolem kokosových skořápek, sklenic s osvěžujícím nápojem, mističek s kokosem v podobě sladkého dezertu, kosmetických produktů v obchůdcích i v rukou pouličního prodavače. Kokosu...

Tradiční dřevěné rámy, které vidíte na domech na fotce, se jmenují koshi 格子, ty u oken pak specificky mushiko-mado 虫籠窓. Koshi je dřevěná mříž nebo rošt, často na fasádě domů machiya. Mushiko-mado 虫籠窓 znamená okno jako klec na hmyz, podle hustých vertikálních lišt. Tenhle typ rámování poskytuje soukromí, stínění a zároveň propouští světlo a vzduch.

Méně známou, ale rozhodně neméně fascinující částí japonské kultury jsou jejich kanály a poklopy, které se mohou zdát obyčejné, ale ve skutečnosti jsou ukázkou promyšleného designu a estetiky. Japonské městské kanály slouží nejen k odvádění dešťové vody, ale také k prevenci povodní a zajištění bezpečné infrastruktury v hustě zalidněných oblastech....

Prohlížím fotky a narazila jsem na tuhle, z první cesty do Vietnamu… vzpomínky se okamžitě roztančily, jakoby to bylo včera. Na malé plastové stoličce u nízkého stolku, na hlučné křižovatce, přímo na úzkém chodníku, kdesi v srdci staré Hanoje. Okolo proudily desítky skútrů, troubily klaksony, prodavačky volaly na zákazníky, z vedlejšího rohu...

Shun je velmi důležitý koncept v japonské gastronomii i kultuře obecně. Dá se přeložit jako sezónnost, ale významově je rozhodně hlubší než pouhé vyjádření "v sezóně". Jde o myšlenku, že každá surovina má svůj ideální okamžik, kdy je na vrcholu chuti, textury a vůně… a že právě tehdy by se měla jíst. Japonci vnímají, že...

Cesta podél členitého japonského pobřeží často končí u chutě moře… u ústřic. Nejvíce jich pochází ze Středozemí Seto, především z prefektury Hiroshima, která produkuje přes polovinu domácího objemu. Významné oblasti jsou také Miyagi na severu Tóhoku a Akkeshi na Hokkaidu, kde odlišné podmínky, teplota vody, proudy a přílivy, dávají ústřicím...

V srdci Kjóta se každoročně koná Comb Festival, slavnost vzdávající hold hřebenům, které po staletí zdobí ženské vlasy a hrají důležitou roli v japonské kultuře a módě. Festival se koná u svatyně Yasui Konpiragu, kde se provádí rituál očištění používaných či zlomených hřebenů, symbolický akt vděčnosti těmto jednoduchým, ale významným předmětům.

Soul, Jižní Korea, říjen 2025, právě teď… město, které nikdy nespí, se v těchto dnech proměnilo v otevřenou knihovnu pod širým nebem. Projekt Outdoor Library 2025, propojující literaturu, jazyk a architekturu, přináší čtení mimo tradiční zdi knihoven, přímo do srdce jihokorejské metropole. Letos je akce obohacena o významný prvek, a tím je...

Hluboce zakořeněná láska Japonců k přírodě je známá. Od pradávna se tam věřilo, že v každém kameni, v každém květu nebo řece sídlí duchové kami, a proto si lidé váží i těch nejmenších projevů života. Citlivý vztah k přírodě se odráží v umění a literatuře, i v každodenním životě, ve kterém se sezónní proměny stávají příležitostí k...

V postranních uličkách Tokia nebo Kjóta často můžete zahlédnout cedule s nápisem OPEN 17:00–25:00. Na první pohled se zdá, že jde o chybu… přece každý den má jen dvacet čtyři hodin, nebo ne? Ale v Japonsku čas plyne jinak. Čas po půlnoci tady totiž nepatří zítřku, ale stále dnešku. V těch několika hodinách, které celý svět už nazývá novým dnem,...

Sushi, syrová ryba, mořské řasy nebo dokonale stočené rolky? Málokdo si ale vzpomene na ingredienci, která celé sushi drží pohromadě… doslova i symbolicky. Tou nenápadnou nezbytností je sushi-su すし酢, směs založená na rýžovém octu, cukru a soli. Bez ní by byla rýže jen obyčejná příloha. Díky ní se však stává srdcem sushi.

Matcha 抹茶 a nerikiri 練り切り= harmonie… mnohem víc než obyčejný nápoj a nějaká ta sladkost. Při tradičním čajovém obřadu se před hostem objeví miska s hustě našlehanou jasně zelenou matchou 抹茶 a vedle ní malý, barevný kousek wagashi 和菓子, nejčastěji právě nerikiri 練り切り. Dotek estetiky, historie a jemného rytmu čajového umění.