ASIJSKÝ KALEIDOSKOP

Přehled článků podle zemí najdete v hlavním menu, záložka Knihovna článků. 

V Soulu v tradičních restauracích nebo ve stáncích poblíž historických čtvrtí jako Insadong, Bukchon a Gwanghwamun je janchi-guksu oblíbené jako rychlé, ale domácí jídlo. Miska s jídlem, které na první pohled působí nenápadně. V obyčejném bílém porcelánu se leskne čirý vývar, v němž se vlní tenké nudle. Na hladině proužky vaječné omelety, kousky...

V Soulu má každá čtvrť svůj vlastní rytmus. Ale jen jedna z nich dokázala ten svůj poslat do celého světa. Když uvidíte Korejce tančit na PSY-ho hit, pochopíte hned, že Gangnam Style isn't over. Ani zdaleka!

Každý rok 5. listopadu si svět připomíná World Tsunami Awareness Day 世界津波 Sekai Tsunami no Hi, Světový den tsunami. Pochopitelně se nejedná o žádnou oslavu, správnější je říci, že je to den reflexe a učení. Neoslavujeme ničivou sílu moře, ale připomínáme si, jak křehká je rovnováha mezi člověkem a přírodou, a především jak důležité...

Oblíbený Yam Sapparot Goong! Lehký, zdravý, plný chuti a zároveň nádherně barevný, thajský salát z čerstvého ananasu a krevet… jídlo dokonale spojující sladké, slané, kyselé i pikantní tóny tak typické pro thajskou kuchyni.

Ústřice gul v Koreji nejsou módní luxusní delikatesou, jsou součástí tradiční kuchyně. Korejci je často jedí syrové s trochou pálivé fermentované pasty gochujang, octem a nasekanou cibulkou, nebo je přidávají do palačinek haemul pajeon z mořských plodů a zelené cibulky i do teplých polévek. Takové bary, jako je ten na fotografii ze...

Pokud se někdy ocitnete v samotném srdci Soulu, nenechte si ujít Gwanghwamun Plaza široké náměstí obklopené horami, moderními budovami a duchem korejské historie. Právě tady, pod bedlivým pohledem bronzové sochy nejdůležitějšího korejského krále Sejonga, se každoročně odehrává jedna z nejpůsobivějších oslav, jaké můžete v Koreji zažít... Den...

To první, co ucítíte… bude jemný kouř s vůní česneku, masa a sezamu. Ulice Soulu jsou plné restaurací barbecue, ze kterých se line nezaměnitelný signál, že tady už se právě griluje. Hosté sedí u stolů, v jejichž středech doutnají vestavěné opravdické kovové grily a o odvod kouře se starají digestoře vyvedené přímo nad jednotlivé stoly. Číšník...

Kulinářské tradice se prolínají s moderním životním stylem. Jedním z nejlepších příkladů téhle harmonie je všudy přítomnost sushi… pokrmu, který se v Japonsku těší oblibě napříč všemi generacemi. Nejen luxusní restaurace, ale i běžné samoobsluhy, supermarkety a malé večerky typu konbini (z anglického convenience store) nabízejí čerstvé a chutné...

Izakaya, tajemný unikátní svět tradičních japonských hospůdek v úzkých zadních uličkách… po setmění se rozzáří ulice japonských měst, rozblikají se světelné nápisy, z malých dveří se line vůně grilovaného masa a ozývá se tlumený hluk hovoru. Mezi kancelářemi, stanicemi metra a obchodními domy se otevírá jiný svět… svět izakaya, neformálních...

Umeda Sky Building jedna z nejikoničtějších, nejfotografovanějších a nejzajímavějších staveb v japonském městě Ósaka. Futuristická dvouvěžová budova s propojenou horní částí nabízí úchvatné výhledy a představuje architektonický skvost moderního Japonska.

V hlubokých lesích Nary, v zeleni svatyní Kjóta, ale i v tichu starých čajových zahrad určitě potkáte kamenné lampy, s povrchem pokrytým měkkým mechem a tělem nesoucím stopy staletí. Lampy tōrō 灯籠, doslova koše světla. Jsou svědectvím o duchovním rozměru japonské estetiky propojující přírodu, víru a řemeslné umění do tichého souznění.

Pro běžného turistu jsou vietnamské nudle jen součástí polévky phở nebo misky bún chả. Cestovatelé ale tuší, že za lehkými prameny rýže, manioku či tapioky se skrývá celý mikrosvět… stará řemesla, ranní trhy, vesnické sušárny a především ruční výroba, která se dědí po generace.