ASIJSKÝ KALEIDOSKOP

Přehled článků řazených podle zemí najdete v sekci "Knihovna článků". 


Přiznejme si, že do Thajska se lidé vracejí znovu nadechnout vzduchu vonícího po citronové trávě, čerstvých bylinkách a grilovaných rybách u pláže. Ochutnávat mohou stovky jídel, od pouličních špízů až po, pro nás suchozemce, neuvěřitelnou nabídku mořských plodů. A přesto se stále dokola dobrovolně vracejí k jídlu, kterému jsem nikdy tak úplně...

Když se řekne korejská kuchyně, většině z nás se vybaví pikantní kimchi, voňavé bulgogi nebo hřejivá miska ramenu. Ale v hlubinách tamní kulinářské kultury číhá pokrm, který i těm nejotrlejším cestovatelům zvedá obočí… sannakji, tedy syrová, často ještě se hýbající mláďata chobotnice.

Japonsko je země, kde se z obyčejného jídla stává umění. Od sushi barů po ramen shopy, všude vás čekají nové chutě a zážitky. Jenže co dělat, když v ruce držíte menu plné kanji znaků a netušíte, jak si objednat? Nebojte, mám pro vás pár triků, jak si v Japonsku zdvořile objednat a vychutnat si dokonalé jídlo bez stresu!

Japonsko je země kladoucí velký důraz na rituály, čistotu a harmonii. A to nejen ve vztahu k přírodě či náboženství, ale i v každodenní péči o tělo. Jedním z nečekaných, ale opravdu fascinujících rituálů, který je v Japonsku hluboce zakořeněn, je namikibashi… tradiční způsob čištění uší, spojený s péčí, relaxací, ale především mezilidskými vztahy.

Vietnamská řemeslná tradice je hluboce spjata s přírodou a jejími vzácnými materiály, přičemž drahé kameny zaujímají výjimečné místo v bohaté historii a kultuře země. Vietnam je známý nejen svými překrásnými ikonickými krajinami, ale i dlouhou tradicí v práci s drahými kameny, které jsou ceněny pro svou krásu, vzácnost a symboliku.

V ráji milovníků mořských plodů nezapomeňte ochutnatHoy Ka Ta, tradiční způsob přípravy mušlí je chutný a vizuálně atraktivní. Mušle se vaří pod malými hliněnými pokličkami přímo na rozpálené pánvi, což jim dodává jedinečnou texturu i chuť.

Každý národ má svůj osvědčený recept, jak se dostat zpět na nohy po náročné noci. V Česku to možná zachrání poctivý vývar nebo topinka s česnekem, ale v Jižní Koreji je odpověď jednoznačná, nepomůže nic jiného než… kimchi jjigae 김치찌개.

V bohatém českém knižním světě, kde se neustále objevují nové a často velmi nápadné kuchařky, by člověk snadno mohl přehlédnout jednu publikaci, která sice působí nenápadně a možná přinejmenším malinko zastarale nebo nemoderně, ale svou hodnotou a poselstvím překoná mnohé novinky. Jde o knihu "Krása korejského jídla: 100 nejoblíbenějších receptů",...

Japchae… jeden z nejoblíbenějších korejských pokrmů se vyznačuje svou jedinečnou kombinací sladkých bramborových skleněných nudlí, čerstvé zeleniny a masa. japznamená "míchat" nebo "smíšený" a chae znamená "zelenina" nebo "pokrm se zeleninou". Díky vyváženým chutím a atraktivnímu krásně barevnému vzhledu se japchae stalo neodmyslitelnou...

Bulgogi 불고기 bul znamená "oheň" a 고기 gogi znamená "maso". Dohromady tedy ohnivé maso, což odkazuje na způsob přípravy, grilování nebo restování na vysoké teplotě. Je dalším z nejznámějších a nejoblíbenějších korejských pokrmů, který si získal popularitu po celém světě. Lahodné jídlo z jemně nakrájeného hovězího masa marinovaného ve sladko-slané...

Granátová jablka… aromatické ovoce se sladkokyselou chutí, plody marhaníku granátového, tedy Punica granatum. Jsou jedním z nejstarších pěstovaných plodů na světě a mají bohatou historii nejen v oblasti Blízkého východu, ale i v Asii. Přestože jsou tradičně spojována spíše s regiony, jako je Írán nebo Indie, v jihovýchodní Asii si postupně...

V thajském ráji milovníků pouličního jídla jsou jedním z nejnepřehlédnutějších, nejznámějších a nejoblíbenějších street food jídel Moo Ping… grilované vepřové špízy. Pochoutka nejen vizuálně přitažlivá, neodolatelně chutná, ale hlavně cenově dostupná a kdykoliv snadno dostupná na trzích po celé zemi. Jednoduše ikonická thajská specialita! (recepty...