ASIJSKÝ KALEIDOSKOP

Přehled článků podle zemí najdete v hlavním menu, záložka Knihovna článků. 

Warabi, mladé výhonky hasivky orličí (Pteridium aquilinum), jsou jedním z těch darů přírody, které si člověk osvojil dávno před vznikem moderní gastronomie. V Japonsku i Koreji se tahle rostlina stala součástí kulturní paměti, kulinářské tradice i každodenního jídelníčku. Její jemná textura, lehce zemitá chuť a schopnost nasáknout aroma ostatních...

Na první pohled se Vám může zdát, že japonská městská doprava je místem, kde chybí základní slušnost a ohleduplnost. Západní cestovatel si všimne, že mladí lidé často zůstávají sedět, zatímco starší osoby stojí. Tenhle jev však nelze jednoduše označit za nezdvořilost. Právě naopak! Je hluboce zakořeněn v kulturních normách, které formují japonskou...

Když jsem poprvé stála před stěnou plnou dřevěných destiček, na kterých visely stovky malých přání, měla jsem pocit, že tajně nakukuji do galerie lidských snů. Každá ema, jak se jim říká, představovala drobný kousek něčí naděje.

Voňavou polévku pho, křehké čerstvé závitky nebo silnou kávu s kondenzovaným mlékem, tohle si většinou vybavíte, když se řeč stočí na Vietnam, že ano? Jenže tahle země nabízí mnohem víc než jen známé pokrmy z turistických restaurací.

Cestování středním Vietnamem přináší zážitky, které se nevymažou z paměti. Když se slunce pomalu sklání nad mořem, v malých plážových restauracích z bambusu a plastových židliček začínají vonět grily a syčet olej. Vzduch se plní směsí mořské soli, kouře a čerstvých bylinek. Úžasná atmosféra. Právě tehdy se rodí jedno z nejtypičtějších jídel...

Vyznáte se v japonských toaletách? Že je to divné téma, téma, o kterém se přece na veřejnosti nemluví? Dámy prominou... ale mělo by, mělo by se o něm mluvit... Každý rok v listopadu si lidé připomínají Světový den toalet, a tak si pojďme něco málo třeba právě o těch japonských říct. V Japonsku se v zásadě můžeme setkat se...

Ryba fugu (čtverzubec) je jedno z těch japonských kulinárních mystérií, které na hranici mezi krásou a smrtí fascinuje turisty i samotné Japonce už po staletí. Pro Japonce jde o rybu, která testuje odvahu i pokoru!

V Japonsku se podzim pozná podle barvy javorových listů, ale i podle oranžových plodů, které se objevují na dvorcích, u chrámů a podél úzkých vesnických cest. Kaki, japonsky , ovoce, které se stalo jedním ze symbolů podzimu, stejně jako červené momiji nebo vůně pečených sladkých brambor. Japonci ho milují pro jeho chuť, ale i pro to, co v...

Je smažená rýže je po celé Asii stejná? Takové obyčejné domácké jídlo... všude se používá rýže z předešlého dne, trochu vajec, zeleniny a sójové nebo rybí omáčky. Ale přesto ji každý národ připravuje jinak, podle své krajiny, klimatu i filozofie vaření.

K fenoménu japonského obdivování přírody patří bezpochyby taky u nás méně známé obdivování žlutého listí stromů staletých ginkgo, známých jako icho 銀杏. Tradice chápaná jako součást širšího fenoménu kōyō 紅葉, tedy proměny listí na podzim, spojuje estetické vnímání přechodu ročních období, úctu k přírodě a schopnost všímat si pomíjivosti, která...

Na břehu řeky Han v srdci jihokorejského Soulu se k nebi tyčí Lotte World Tower. Její štíhlá silueta, zahalená do modrého skla, se zvedá do výšky 555 metrů s neuvěřitelnou elegancí. Pohled zespodu působí téměř nadpozemsky… fasáda se zrcadlí v obloze, slunce se láme v tisících tabulek skla a člověk najednou cítí malý, téměř ztracený v...

Často ta nejprostší jídla v sobě skrývají zajímavá překvapení. Korejská kuchyně má taky tenhle zvláštní dar. Když se na stole objeví japchae, směs skleněných nudlí a zeleniny, máte pocit, že se díváte na barevný obrázek. Každá ingredience má své místo a dohromady vytvářejí typickou korejskou harmonii.

Korejská kuchyně je fantastická svou rozmanitostí. Jídlo se tady neomezuje na jeden hlavní pokrm, naopak… tvoří ho pestrá mozaika menších jídel, která se sdílí mezi všemi u stolu. Kouzlo stolování dodává ještě i úžasné nádobí, ať ruční keramika nebo moderní porcelán, mnoho mističek, citlivě laděných k vybrané příloze i konkrétní sezóně.