URUSHI... JAPONSKÝ LAK Z MÍZY LAKOVÉHO STROMU

Lakované dřevěné misky nebo tácy s elegantním červeným povrchem a dekorací uvnitř… tradiční japonský řemeslný výrobek, technika urushi 漆. Jako tento podnos jsou většinou ozdobeny přírodními motivy, třeba připomínajícími japonský javorový list momiji a dvě menší dekorace stylizované lístky nebo semínka.
Urushi je tradiční japonský lak vyrobený z mízy lakového stromu Toxicodendron vernicifluum. Lak se používá po staletí k povrchové úpravě dřeva (ale i dalších materiálů) a vytváří nádherný, lesklý a zároveň odolný povrch. Aplikace urushi je velmi náročná a vyžaduje vytříbenou řemeslnou zručnost.
Lakované řemeslo je charakteristické… použitým materiálem, což je dřevo, potažené více vrstvami přírodního laku urushi. Lak se nanáší náročnou technikou štětcového nanášení, leštění, sušení ve speciálním prostředí s vysokou vlhkostí. Výrobky jsou zdobeny nejčastěji přírodními motivy, listy, květy, ptáky, krajinami. Jednou z dalších technik zdobení je také makie 蒔絵, kdy se na čerstvý lak sype práškové zlato nebo stříbro. Vznikají tak nádherné misky, tácy, jídelní nádobí, šperkovnice, čajové potřeby (třeba nádoby na čaj natsume).
Nejtradičnější a nejkvalitnější z těchto výrobků pocházejí z různých regionů Japonska, zejména z Wajima 輪島… slavné oblasti v prefektuře Ishikawa pro velmi kvalitní Wajima-nuri, dále třeba Kagawa 香川… proslavené stylem zōgan a nebo Aizu 会津… z prefektury Fukushima, často s velice bohatým dekorem. Pro svou vysokou kvalitu a náročnou ruční výrobu nepatří k nejlevnějším.
Ale… tyhle krásky a krasavci nejsou jen dekoracemi, dají se skutečně používat, jen je třeba vědět, jak o ně správně pečovat. Starost o lakovaný výrobek z Japonska, zejména pokud je z přírodního urushi laku, je důležitá, protože jde o velmi citlivý a cenný materiál.
Co s urushi výrobky dělat můžete?
- Mýt ručně jemnou houbou a vlažnou vodou.
- Pokud je nutné použít mycí prostředek, tak velmi jemný a neabrazivní.
- Omytý produkt ihned osušit měkkým hadříkem.
- Skladovat na suchém místě mimo přímé slunce.
- Používat ideálně pro suché nebo jen lehce vlhké potraviny (sušenky, bonbony, sushi bez omáčky).
- Při vystavování jako dekorace dbát na to, aby nebyly na přímém slunci nebo blízko topení.
Co s urushi ale dělat nesmíte? Upřímně věřím, že nikdo, kdo si urushi výrobek pečlivě vybere a přiveze s láskou domů, není takový barbar, aby níže uvedené rady vůbec potřeboval… ale aspoň jemné připomenutí…
- Pochopitelně nedávat do myčky, teplá voda a tlak by ihned zničily lak.
- Nepoužívat do mikrovlnky nebo trouby.
- Nevystavovat dlouhodobě slunci. UV záření může způsobit blednutí nebo praskání laku.
- Neškrábat tvrdými předměty jako jsou kovové příbory, drsné houbičky.
- Nezanechávat dlouho vlhké nebo mokré, voda může proniknout do dřeva.
Záleží na konkrétním kusu, ale většina lakovaných misek urushi je plně funkční, tedy určená i k praktickému použití, pokud s ní zacházíte opatrně. Japonci je typicky používají na servírování sladkostí wagashi, podávání sushi, onigiri, zeleniny a pro slavnostní příležitosti, jako novoroční oběd osechi ryori.
Pokud jste si urushi výrobek pořídili v uznávaném řemeslném obchodě, je pravděpodobně bezpečný k použití s potravinami, protože tradiční urushi lak je netoxický, jakmile zaschne. Ale jestli chcete mít absolutní jistotu, mrkněte na spodní stranu. Pokud má značku nebo rytinu na spodní straně, vyfoťte ji, zkuste dohledat výrobce nebo dílnu a potvrdit si, zda je určen k praktickému použití.
A i kdyby nebyla, pořád zůstane nádhernou vzpomínkou na vaši japonskou cestu!