SOM TAM... PAPÁJOVÝ ZÁZRAK Z THAJSKA

Ikonický salát Som Tam, křupavý, osvěžující a pálivý, z nezralé papáji, který si podmanil ulice Bangkoku i srdce milovníků thajské kuchyně po celém světě. Som Tam ส้มตำ pochází původně z Isaanu, severovýchodní části Thajska, která sousedí s Laosem a Kambodžou. V doslovném překladu znamená kyselé drcení, což přesně vystihuje způsob přípravy, kdy se nezralá papája drtí a míchá v hmoždíři s česnekem, chilli, limetovou šťávou, rybí omáčkou a palmovým cukrem. (recept v článku)
Základ tvoří nastrouhaná zelená papája, křupavá, osvěžující a mírně hořká. K ní se přidávají další ingredience podle regionu, chuti nebo fantazie kuchaře, cherry rajčátka, zelené fazolky, buráky, sušené krevety nebo fermentované krabí maso. Výsledek? Pikantní, sladkokyselý salát, stejně divoký jako doprava v Bangkoku.
Neodpustím si osobní poznámku… obecně je thajská gastronomie jednoduše úžasná, to je nezpochybnitelný fakt. Ale za všechny ty roky, kdy jsem se měla možnost do Thajska vracet, ve mně neodbytně sílilo poznání, že ta nejlepší jídla, která jsem ochutnala, pocházejí z oblasti Isaanu. Navíc jsou většinou opravdu nádherně a unikátně servírována. Budete-li mít šanci, zkuste vyhledat některou z restaurací, která se specializuje na pokrmy ze severovýchodní části Thajska. A pokud se budete pohybovat v oblasti kolem Chiang Mai, máte vyhráno, hledat nemusíte. Isaanská kuchyně bude všude kolem vás, od předkrmů ze smažených vepřových kůžiček s několika druhy omáček, přes bezkonkurenční polévky, až po hlavní jídla s rýži tvarovanou a balenou v banánových listech. Nezapomeňte zkusit třeba Khao Soi Gai!
Ale zpátky k salátu Som Tam. Není jen jídlo, je to show, show přímo na ulicích. Thajští pouliční kuchaři den co den rozehrávají koncert, při kterém hraje hlavní roli hmoždíř a palička. S každým úderem, s každým zamícháním vytvářejí rytmus ulice, je skvělé je při tom pozorovat!
Salát se často prodává tak, jak byste možná nečekali, zabalený v obyčejném igelitovém sáčku, s párátkem místo vidličky. A přesto nebo právě proto je to ta nejautentičtější a nejvíc true forma thajského street foodu. Sednout si s tímto pokladem na obrubník, pozorovat rušnou ulici a pomalu se prokousávat svěžím pálivým salátem… to je okamžik, který se vám do cestovatelské paměti zapíše navždy. Každý kousek vás nejdřív chytne jemnou křupavostí papáji, potom se ozve citronová kyselost, ostrý chilli nádech a nakonec hluboká chuť umami z rybí omáčky.

Existuje několik variant tohoto salátu. Nejjemnější a nejdostupnější verzí, často s buráky a sušenými krevetami, je méně pálivá verze Som Tam Thai. Silnější verze s fermentovanou rybí omáčkou pla ra, je oblíbená právě ve dříve zmiňovaném Isaanu, najdete ji po názvem Som Tam Pla Ra. Pro odvážné je určena varianta s fermentovanými kraby Som Tam Poo. A konečně Som Tam Lao blížící se laoské verzi, více tekutá a často s lepkavou rýží khao niao.
Chcete si připomenout chuť thajské ulice u sebe doma? Tady je jednoduchý recept…
Ingredience…
- 1 zelená NEZRALÁ papája (můžete vyzkoušet i bílou ředkev jako náhražku, ale už to jednoduše nebude papájový salát... ale sehnat u nás nezralou papáju není problém :-))
- 2–3 stroužky česneku
- 1–2 pálivé chilli papričky
- 1 lžíce rybí omáčky (nebo sójové pro vegetariány)
- 1 lžíce palmového cukru
- šťáva z 1 limetky
- 5 cherry rajčátek, rozkrojených na polovinu
- hrst vařených nakrájených zelených fazolek
- 1 lžíce nesolených arašídů
- a sušené krevety
Postup…
- Papáju oloupejte a nastrouhejte na tenké proužky.
- V hmoždíři nejprve rozdrťte česnek a chilli.
- Přidejte cukr, rybí omáčku a limetovou šťávu a promíchejte.
- Vložte papáju, rajčátka, fazolky a lehce vše naklepejte hmoždířem, spíš stlačujte, než drťte.
- Nakonec vmíchejte arašídy a případně krevety.
- Podávejte ihned, samostatně nebo s lepkavou rýží a grilovaným masem.
A až zavítáte do Thajska, neváhejte a ochutnejte Som Tam od kteréhokoliv místního pouličního prodavače. Možná to bude jen salát. Ale spíše… to bude láska na první sousto!