O SMAŽENÉ RÝŽI… VE VIETNAMU I JINDE

19.11.2025

Je smažená rýže je po celé Asii stejná? Takové obyčejné domácké jídlo... všude se používá rýže z předešlého dne, trochu vajec, zeleniny a sójové nebo rybí omáčky. Ale přesto ji každý národ připravuje jinak, podle své krajiny, klimatu i filozofie vaření.

Ve Vietnamu je cơm chiên lehká, suchá a aromatická. Neplave v tuku, rýžová zrnka zůstávají oddělená a často se doplňuje o čerstvé bylinky, kterým Vietnamci říkají poeticky vonné listy, nebo o salát. Vietnamský přístup zdůrazňuje rovnováhu chutí, slanou rybí omáčku, jemnou sladkost zeleniny, lehkou kyselost limetky a vůni čerstvých bylin. Jde o jídlo, které chutná stejně dobře doma i na ulici, v poledne i večer.

V Thajsku má smažená rýže khao pad výraznější chuť díky použití rybí omáčky, česneku a někdy i chilli. Tady je podávána s plátkem limetky a nakrájenou okurkou, aby se vyvážila pálivost. Thajská rýže je aromatická, typicky z dlouhozrnné odrůdy jasmín, která jí dodává jemnou květinovou vůni. V Thajsku má smažená rýže spíš charakter street foodu, jídlo rychlé, intenzivní, plné energie.

V Číně jde o chǎofàn, robustnější a pestřejší. Používá se krátkozrnná rýže, ve spojení se sójovou omáčkou, sezamovým olejem a někdy i masem nebo mořskými plody. Nejslavnější variantou je asi Yangzhou fried rice, která obsahuje krevety, šunku, vejce a hrášek, pestrá směs odráží bohatství čínské kuchyně. Čínská verze bývá o něco mastnější, protože se připravuje na silně rozehřáté pánvi wok s velkým množstvím oleje. Takový způsob přípravy dává pokrmu charakteristickou kouřovou vůni.

Ve Vietnamu je smažená rýže taková nějak  zdrženlivá, vyvážená a svěží, jako vietnamská krajina plná bylin a vody. Thajská mi připadá plná ohně, barev a koření, podobně jako jejich trhy a chrámy. A ta čínská, s důrazem na hojnost a sdílení, připomíná rodinný stůl, kde jídlo symbolizuje štěstí a propojení generací.

Vietnamskou smaženou rýži cơm chiên bọc trứng můžete ochutnat téměř v každém koutě Vietnamu, ale nejikoničtější zážitky čekají ve velkých městech a na rušných trzích. Na talíři se cơm chiên bọc trứng vyjímá jako zlatavý vaječný balíček, uvnitř kterého se ukrývá voňavá porce smažené rýže s kousky zeleniny a masa. Krásně jemná, tenká omeleta tvoří hladký a lehce lesklý obal, který po rozkrojení odhalí veselou barevnou směs rýže, mrkve, hrášku a někdy i krevet nebo dokonce klobásky. Jídlo je dozdobené čerstvou jarní cibulkou,  koriandrem, a podává se překvapivě i s kečupem nebo pikantní chilli omáčkou, které zvýrazňují jeho chuť.

  • V Hanoji, srdci severního Vietnamu, ji najdete spíše v útulných bistrech a na ulici mezi stánky s pouličním jídlem, kde se rýže smaží přímo před vámi.
  • V Ho Či Minově Městě, kosmopolitní metropoli jihu, se k tradiční receptu přidává často moderní způsob prezentace a čerstvé bylinky tady tvoří nezbytnou bohatou přílohu.
  • V centrálním Vietnamu, v Da Nangu nebo Hue, se cơm chiên bọc trứng podává lehce pikantní, s důrazem na aromatické místní bylinky.