NENÁPADNÉ, ALE MIMOŘÁDNÉ JÍDLO, Z BANÁNOVÉHO LISTU

26.11.2025

Voňavou polévku pho, křehké čerstvé závitky nebo silnou kávu s kondenzovaným mlékem, tohle si většinou vybavíte, když se řeč stočí na Vietnam, že ano? Jenže tahle země nabízí mnohem víc než jen známé pokrmy z turistických restaurací. 

Vietnam je skutečný kulinářský ráj, kde se i v těch nejtišších uličkách skrývají zajímavé poklady. Jedním z nich je rozhodně bánh nậmnenápadné, ale mimořádně chutné jídlo zabalené do banánového listu. Mě do jeho tajů zasvětila vietnamská kamarádka, upřímně, sama bych si jej asi nevšimla. Ale teď už vím, že si pozornost rozhodně zasluhuje!

Nejvíce mi asi chutnalo v Huế, starobylém městě uprostřed Vietnamu, které kdysi bývalo sídlem císařů. Tady se v podvečer ulice naplňují vůní grilovaného masa, rybí omáčky a čerstvých bylinek. U malých stolků s plastovými židličkami se scházejí lidé po práci, zatímco z kuchyní vycházejí obláčky páry a kuchaři se nezastaví. Ráda je pozoruju. Na stůl vám tam může přistát právě balíček z banánových listů, uvnitř kterého je schovaná tenká vrstva bílého rýžového těsta s jemně oranžovou náplní z krevet, cibulky a koření. Vedle stojí malá miska s rybí omáčkou nước mắm chấm, zjemněnou limetkou, cukrem a chilli. Omáčku určitě nevynechejte, dodává pochoutce závěrečný šmrnc!

Když banánový list rozvinete, vyvalí se jemná vůně páry. Těsto je měkké, hladké a lehké, náplň voňavá a jemně slaná. Každé sousto se rozplývá na jazyku a pikantní omáčka dotváří harmonii chutí. Bánh nậm je malinké, není jídlem, které má zasytit, ale je malým gurmánským zážitkem.

Recept na bánh nậm pochází právě z Huế, města proslulého svou jemnou, císařskou kuchyní. V dobách, kdy zde sídlil císařský dvůr, muselo být každé jídlo nejen chutné, ale i krásné. Základem je těsto z rýžové mouky a tapiokového škrobu, které se rozetře na banánový list. Na to se přidává směs z mletých krevet, cibulky, česneku a koření, pak se všechno pečlivě zabalí a vaří v páře asi dvacet minut. Během vaření se z banánových listů uvolňuje velmi jemné aroma, které prostoupí celým pokrmem a dodá mu charakteristickou vůni i chuť.

Bánh nậm patří k jídlům, která se neobjevují v každé restauraci, ale zaslouží si vaši pozornost. Je symbolem vietnamské pohostinnosti, jednoduchosti a elegance. V jeho chuti se zrcadlí pokora a trpělivost, s jakou se zde vaří i žije. V zapadlých uličkách Huế se bánh nậm prodává přímo z parních hrnců, horké a podávané s úsměvem. Nejlépe chutná hned po rozbalení, když se z listu ještě kouří a těsto je vláčné a voňavé.