KOREJSKÉ TRADIČNÍ STOLOVÁNÍ

12.11.2025

Korejská kuchyně je fantastická svou rozmanitostí. Jídlo se tady neomezuje na jeden hlavní pokrm, naopak… tvoří ho pestrá mozaika menších jídel, která se sdílí mezi všemi u stolu. Kouzlo stolování dodává ještě i úžasné nádobí, ať ruční keramika nebo moderní porcelán, mnoho mističek, citlivě laděných k vybrané příloze i konkrétní sezóně. 

Tento způsob stolování vychází z filozofie společného prožitku a rovnováhy nejen chuťové, ale i kulturní a společenské. I když můj osobní žebříček radosti z dobrého jídla má na 1. příčce už navždy japonskou gastronomii, na 2. thajskou, 3. příčka stále patří té korejské. Trošku mi to trvalo, přiznávám, protože korejská je prostě jiná, ale čím více jídel a zajímavých surovin jsem ochutnala, tím více jsem jí propadala. 

Společenský rituál, který spojuje lidi a vytváří mezi nimi blízkost. Každé sousto, které si člověk zabalí do listu salátu nebo malinké placičky, je malé umělecké dílo, vyvážené v barvách, chutích i vůních. V takovém jídle se odráží bohatství korejské přírody, ale i veliká úcta k tradici a rodinnému sdílení. 

Na fotografii jsem zachytila typický stůl z jedné soulské restaurace. Nechybí to nejdůležitější banchan 반찬, tedy právě ty drobné přílohy, které doprovázejí hlavní jídlo. V každé korejské domácnosti i restauraci se banchan liší, ale některé druhy jsou téměř povinné. Nesmí chybět kimchi, slavné fermentované zelí ochucené česnekem, chilli a zázvorem. Vedle něj často najdeme kongnamul, naklíčené fazolky mungo, které se podávají lehce povařené a ochucené sezamovým olejem, solí a česnekem. Mezi další oblíbené přílohy patří mořské řasy, sladkokyselé černé fazole v sójové omáčce nebo japchae, průhledné nudle ze sladkých brambor s masem a zeleninou.

Hlavní jídlo může mít mnoho podob. V tomhle případě je to smažený platýs, servírovaný jednoduše s křehkou kůrkou. K rybě se přidává čerstvý zeleninový salát s omáčkou z černého sezamu, který dodává jemně oříškovou chuť. Součástí nabídky bývají listy salátu, do nichž si hosté balí maso, rýži a přílohy, a přidávají trochu ssamjangu, pikantní pasty z fazolí a chilli. Tento způsob jídla, nazývaný ssam, je velmi oblíbený, protože umožňuje každému přítomnému vytvořit si pokaždé vlastní originální kombinaci chutí.

K dokonalému zážitku patří i nápoje. Soju, tradiční korejský alkohol, který se pije z malých skleniček. Korejské ženy a dívky si jej rády míchají s džusy. V pozadí na fotce je i makgeolli, tradiční korejský alkoholický nápoj vyráběný z rýže, vody a kvasu zvaného nuruk 누룩. Má bílou až mléčně zakalenou barvu, jemně sladkokyselou chuť a obsahuje obvykle 4–7 % alkoholu, takže je lehčí než většina vín nebo destilátů.