YAM SAPPAROT SALAD... JEDNODUCHÁ THAJSKÁ KRÁSA

05.11.2025

Lehký, zdravý, plný chuti a zároveň nádherně barevný, thajský salát z čerstvého ananasu a krevet… jídlo dokonale spojující sladké, slané, kyselé i pikantní tóny tak typické pro thajskou kuchyni. Oblíbený Yam Sapparot Goong!

Hlavními hvězdami salátu jsou čerstvý ananas, šťavnatý a sladký základ, který dodá tropickou svěžest. Krevety, lehce opečené nebo povařené, dodají jemnou mořskou chuť a bílkoviny. Mrkev nakrájená na tenké proužky přináší křupavost a výraznou barvu a sezamová semínka, jemně opražená, zvýrazňují oříškový tón. Rozhodně nesmí chybět čerstvý koriandr, nezaměnitelná bylinka, která propojuje všechny thajské chutě dohromady. A nezapomenout dozdobit chilli papričkou!

Skutečnou duší tohoto salátu je zálivka, jednoduchá, ale výrazná. Smíchejte limetkovou šťávu, rybí omáčku, třtinový cukr a trošku chilli. Chuť by měla být v dokonalé rovnováze, kyselost limetky, slanost rybí omáčky, sladkost cukru a pikantnost chilli. Nezaměňujte určitě limetu za obyčejný citron. A pokud nemáte rybí omáčku, raději se salátem počkejte… nenahrazujte ji sójovou, výsledek by byl jemnější a rozhodně méně autentický. Mimochodem, rybí omáčky se nemusíte bát. Co ale musíte, je s ní šetřit. Méně znamená v tomto případě opravdu více :-)!

Příprava salátu je už pak jednoduchá. Ananas oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, nebo plátky, trojhránky, mrkev nakrájejte na velmi tenké proužky a krevety krátce opečte na rostlinném oleji po dobu dvou až tří minut z každé strany. V míse smíchejte všechny ingredience, ananas, krevety, mrkev, nasekaný koriandr i opražená sezamová semínka a přelijte je zálivkou. Jemně promíchejte, aby se chutě spojily. Salát můžete podávat vychlazený v hluboké misce nebo ještě lépe přímo ve vyhloubené půlce ananasu.

Tenhle salát se v Thajsku jmenuje Yam Sapparot Goong. Yam označuje pikantní thajský salát, sapparot znamená ananas a goong krevety. V Thajsku se často podává právě v půlce vyhloubeného ananasu, takže  nejen skvěle vypadá, ale hlavně umožňuje, aby jednotlivé ingredience krásně nasákly zálivkou a chutě se ještě více propojily.

Použití čerstvých limetek místo citronu a kvalitní rybí omáčky zajišťuje autentickou chuť, a pokud chcete, můžete přidat pražené arašídy nebo nasekané kešu pro extra křupavý kontrast. Na fotce je v levém rohu vidět krevetový lupínek, ten bývá v Thajsku často také přílohou. Salát je nejen krásný na pohled, je výživný a krásně osvěžující. A přírodní ananasová miska jej pozvedává ještě o stupínek výš!