OKONOMIYAKI... SMAŽENÉ TO, CO MÁŠ RÁD

31.01.2025

Jeden z nejznámějších a nejchutnějších japonských pokrmů, který stojí za ochutnání při každé cestě do Japonska. Slaná placka, původně z Kansai (regionu kolem Ósaky), dnes oblíbená po celé zemi vycházejícího slunce. Kombinuje ingredience podle osobních chutí. Okonomiyaki to je pestrobarevná směs masa, zeleniny a těsta, která se připravuje na grilu. I když se recepty liší podle regionu, základními ingrediencemi zůstávají mouka, vajíčko, zelí a nějaká forma masa nebo mořských plodů. V některých oblastech Japonska se ale přidávají i nudle a pokrm se pak nazývá modan-yaki.

Okonomiyaki má své kořeny v období po druhé světové válce, kdy v Japonsku vládla chudoba a lidé potřebovali najít způsob, jak s minimem ingrediencí vytvořit chutné a hlavně výživné jídlo. Pokrm se původně připravoval na grilu, kde si každý mohl upravit ingredience podle svého gusta. V Ósace se okonomiyaki stalo oblíbeným jídlem a symbolem ósacké gastronomie, na kterém si můžete pochutnat jak v restauracích, tak na ulicích.

Základní postup přípravy okonomiyaki je poměrně jednoduchý. Nejprve se připraví těsto, které je směsí mouky, vody, vajíčka a japonského vývaru dashi, do něj se vmíchá jemně nakrájené zelí. Dále se přidávají různé ingredience, jako je vepřové maso, hovězí maso, krevety nebo chobotnice. Směs se peče na grilu nebo pánvi do zlatohněda, dokud nezpevní a nezíská krásnou křupavou kůrku. Nakonec se pokrm dozdobí speciální sladkou, ale lehce pikantní omáčkou okonomiyaki, a posype sušenými rybími vločkami katsuobushi a mořskou řasou aonori.

Okonomiyaki má mnoho regionálních variant. K nejoblíbenějším ale patří tyto dvě hlavní verze. První je okonomiyaki Kansai-style… nejznámější a nejrozšířenější. Ingredience se vmíchávají přímo do těsta a následně se vše peče dohromady. A Pochází z Kansai (regionu kolem Ósaky), ale dnes je oblíbená po celé zemi. A ta druhá okonomiyaki Hiroshima-style se připravuje postupně v několika vrstvách. Nejprve se upeče tenká vrstva těsta, teprve potom se přidá zelí, maso, nudle, a nakonec se všechno se přelije omáčkou. Příprava je trochu složitější a rozhodně zabere více času.

Okonomiyaki je zážitek! V mnoha restauracích si hosté mohou připravit své vlastní okonomiyaki na grilu přímo u stolu. Skvělá příležitost jak se seznámit s místními, ochotně vám poradí, jak na to. Jde o jídlo, které spojuje lidi. V Ósace najdete uličky plné malých stánků, které tento pokrm servírují v rychlém tempu.

Okonomiyaki je fakt ultra oblíbeným jídlem na japonských festivalech, známých jako matsuri. Během slavností narazíte na stánky, které prodávají okonomiyaki na ulicích jako hlavní street food. Při festivalových oslavách, obvykle v létě, se okonomiyaki připravuje na velkých pánvích na otevřených grilech. Vůně je naprosto úžasná a bezpečně vás dovede ke správnému stánku! Tento způsob přípravy umožňuje velkou produkci pokrmu pro davy lidí. Na mnoha festivalech v Japonsku se nabízejí speciální festivalové verze placek, do kterých se přidávají sezónní ingredience. Často se podávají s tradičními japonskými přísadami, jako je třeba beni shoga, kyselý nakládaný zázvor, který pokrm osvěží a dodá mu lehce pikantní chuť. Street verze bývá o něco menší než ta restaurační, aby vám usnadnila konzumaci na chodníku mezi ostatními festivalovými atrakcemi. Rychlý, ale velmi autentický zážitek! Jídlo, které spojuje lidi! Okonomiyaki miluju a proto se stalo i součástí mé vlastní domácí kuchyně!

Pokud jde o rozdíly mezi domácí a street verzí, existují odlišnosti, které jsou otázkou přípravy, složení a prostředí, kde se jídlo konzumuje. Když si okonomiyaki připravíte doma, máte větší kontrolu nad ingrediencemi a jejich množstvím. Restaurace mohou používat hotové směsi na těsto (mimochodem dnes už dostupné i u nás v asijských prodejnách), doma si ale můžete připravit těsto podle vlastního uvážení, přičemž si vyberete konkrétní druhy masa, zeleniny, omáček a dalších přísad. V domácí verzi je také více prostoru pro experimentování… můžete přidat různorodé ovoce, omáčky nebo dokonce japonské sýry.

Okonomiyaki prodávané na ulici je jednodušší a používá ty nejběžnější přísady, zelí, vepřové maso, omáčku okonomiyaki a mořské řasy. Možná zde občas najdete přidané kousky tempury nebo nakládaný zázvor pro chuťový kontrast. Pokud si připravujete okonomiyaki doma, můžete vybírat ingredience dle libosti, klidně hovězí maso, různé druhy mořských plodů, sýr a dokonce různé druhy nudlí (jako yakisoba, smažené nudle). Doma si hlavně můžete vybrat, jestli chcete verzi s menšími kousky zelí nebo s většími, protože tahle drobnost poměrně výrazně změní texturu pokrmu.