OKONOMIYAKI... RECEPT NA JAPONSKÉ PLACKY... ÚPLNĚ PRO KAŽDÉHO
Okonomiyaki, jednou z nejznámějších ósackých specialit je placka "jak je libo". Jednoduchá příprava, vynikající chuť a hlavně zážitek umocněný zábavnou atmosférou. Typické pouliční a festivalové jídlo prodávané ve stáncích, ve dvou hlavních variantách, kromě té tradiční ósacké také druhá varianta, varianta z Hirošimy, lišící se v tom, že se do těsta přidávají uvařené nudle a placka se vrší postupně během pečení.

Kuchyně oblasti Kansai, západní části Honšú včetně Ósaky, a Kantó, kam patří také Tokyo (dříve Edo), má svá specifika a mnoho rozdílů souvisí s historií a přírodními podmínkami. Pro jídlo v Kantó je typické silnější aroma i chuť, které si oblíbili samurajové, a méně pracná jídla, která vyhovovala obyčejným zaneprázdněným řemeslníkům a dalším obyvatelům Eda. Přednost měla místní zelenina i ryby, lidé si potrpěli na sezónní suroviny. Kansai se vyznačuje spíše jemnou sladkostí a umami. Lidé si tady zvykli na vytříbená tradiční jídla dvorské šlechty a stylová jídla obchodníků z Kyota a Ósaky.
Recept pro 2 osoby…
Těstíčko…
- 100 gr hladké mouky,
- 100 ml dashi (vývar z řasy konbu a katsuobushi hoblinek sušené ryby),
- 40 gr nastrouhaného syrového jamu (nagaimo, k dostání v některých asijských obchodech),
- nebo brambora,
- a špetka soli.
Další suroviny…
- 240 gr zelí nadrobno nakrouhaného (ideální je křehké špičaté zelí),
- 2 ks vejce,
- 4 lžíce tenkasu (kousky smaženého těsta z tempury),
- nebo rozdrcených bramborových lupínků,
- 2 ks jarní cibulky nakrájené na kolečka,
- 4 tenké plátky vepřového bůčku, nebo mořských plodů.
- (Dovoluji si doporučit bůček :-) !)
K dochucení hotových placek…
- Omáčka okonomiyaki,
- nakládaný zázvor beni shoga,
- majonéza (ideálně japonská mayo),
- jemné katsuobushi,
- drcené sušené řasy aonori.
A jak na to?...
- Všechny ingredience na těsto smícháme a prošleháme metličkou.
- Do mísy dáme zelí, na které nalijeme část těsta, přidáme vejce, tenkatsu lupínky, promícháme.
- Postupně přidáváme všechno těsto.
- Na pánvi rozehřejeme trošku oleje na středně silném plameni.
- Doprostřed nalijeme část připravené směsi.
- Krouživými pohyby naběračkou od středu upravujeme tvar na kulatou placku, ve středu malinko tenčí, aby se dobře prohřála.
- Po 3 minutkách zkontrolujeme, jestli je zespodu dobře opečená. Pokud ano, položíme na ni plátky masa, obrátíme ji, přikryjeme pánev pokličkou a necháme 4 minuty dopékat na mírném plameni.
- Po sundání pokličky placku ještě znovu obrátíme, a minutu prohříváme.
- Hotovou placku podlijeme podle chuti omáčkou, posypeme hoblinkami katsuobushi a nahoře ozdobíme troškou majonézy a drcené řasy aonori.