OKONOMIYAKI... RECEPT NA JAPONSKÉ PLACKY... ÚPLNĚ PRO KAŽDÉHO

31.01.2025

Okonomiyaki, jednou z nejznámějších ósackých specialit je placka "jak je libo". Jednoduchá příprava, vynikající chuť a hlavně zážitek umocněný zábavnou atmosférou. Typické pouliční a festivalové jídlo prodávané ve stáncích, ve dvou hlavních variantách, kromě té tradiční ósacké také druhá varianta, varianta z Hirošimy, lišící se v tom, že se do těsta přidávají uvařené nudle a placka se vrší postupně během pečení.

Kuchyně oblasti Kansai, západní části Honšú včetně Ósaky, a Kantó, kam patří také Tokyo (dříve Edo), má svá specifika a mnoho rozdílů souvisí s historií a přírodními podmínkami. Pro jídlo v Kantó je typické silnější aroma i chuť, které si oblíbili samurajové, a méně pracná jídla, která vyhovovala obyčejným zaneprázdněným řemeslníkům a dalším obyvatelům Eda. Přednost měla místní zelenina i ryby, lidé si potrpěli na sezónní suroviny. Kansai se vyznačuje spíše jemnou sladkostí a umami. Lidé si tady zvykli na vytříbená tradiční jídla dvorské šlechty a stylová jídla obchodníků z Kyota a Ósaky.

Recept pro 2 osoby…

Těstíčko…

  • 100 gr hladké mouky,
  • 100 ml dashi (vývar z řasy konbu a katsuobushi hoblinek sušené ryby),
  • 40 gr nastrouhaného syrového jamu (nagaimo, k dostání v některých asijských obchodech),
  • nebo brambora,
  • a špetka soli.

Další suroviny…

  • 240 gr zelí nadrobno nakrouhaného (ideální je křehké špičaté zelí),
  • 2 ks vejce,
  • 4 lžíce tenkasu (kousky smaženého těsta z tempury),
  • nebo rozdrcených bramborových lupínků,
  • 2 ks jarní cibulky nakrájené na kolečka,
  • 4 tenké plátky vepřového bůčku, nebo mořských plodů.
  • (Dovoluji si doporučit bůček :-) !)

K dochucení hotových placek…

  • Omáčka okonomiyaki,
  • nakládaný zázvor beni shoga,
  • majonéza (ideálně japonská mayo),
  • jemné katsuobushi,
  • drcené sušené řasy aonori.

A jak na to?...

  • Všechny ingredience na těsto smícháme a prošleháme metličkou.
  • Do mísy dáme zelí, na které nalijeme část těsta, přidáme vejce, tenkatsu lupínky, promícháme.
  • Postupně přidáváme všechno těsto.
  • Na pánvi rozehřejeme trošku oleje na středně silném plameni.
  • Doprostřed nalijeme část připravené směsi.
  • Krouživými pohyby naběračkou od středu upravujeme tvar na kulatou placku, ve středu malinko tenčí, aby se dobře prohřála.
  • Po 3 minutkách zkontrolujeme, jestli je zespodu dobře opečená. Pokud ano, položíme na ni plátky masa, obrátíme ji, přikryjeme pánev pokličkou a necháme 4 minuty dopékat na mírném plameni.
  • Po sundání pokličky placku ještě znovu obrátíme, a minutu prohříváme.
  • Hotovou placku podlijeme podle chuti omáčkou, posypeme hoblinkami katsuobushi a nahoře ozdobíme troškou majonézy a drcené řasy aonori.