MATCHA A NERIKIRI

08.10.2025

Matcha 抹茶 a nerikiri 練り切り= harmonie… mnohem víc než obyčejný nápoj a nějaká ta sladkost. Při tradičním čajovém obřadu se před hostem objeví miska s hustě našlehanou jasně zelenou matchou 抹茶 a vedle ní malý, barevný kousek wagashi 和菓子, nejčastěji právě nerikiri 練り切り. Dotek estetiky, historie a jemného rytmu čajového umění.

Matcha 抹茶 práškový zelený čaj z listů pěstovaných ve stínu, jejichž zpracování dává čaji charakteristickou barvu, vůni i chuť… sladkost, umami a jemnou hořkost. Do Japonska ji přinesl na konci 12. století mnich Eisai, který se v Číně učil o čaji i buddhismu. Postupem času se vyvinuly specifické japonské techniky pěstování a přípravy, a matcha se stala nedílnou součástí čajového obřadu.

Nerikiri 練り切り je jemná sladkost typu wagashi 和菓子, s historií sahající do období Edo. Základ tvoří bílá fazolová pasta, cukr a rýžová mouka, případně gyūhi 求肥. Vyrábí se z rýžové mouky (nejčastěji mochiko) a cukru, někdy se přidává i malé množství vody nebo škrobu, aby vznikla hladká, elastická hmota.

Na rozdíl od klasického mochi je gyūhi jemnější, měkčí a pružnější, díky tomu se snadno tvaruje do dekorativních motivů nebo sezónních symbolů. Její sladkost je decentní a chuť neutrální, takže se často používá jako základ, do kterého se vkládá pastová náplň nebo se barví přírodními pigmenty a tvaruje do květů, listů či dalších přírodních motivů podle ročního období.

Sladkost se podává před čajem, aby připravila chuť a zjemnila hořkost matcha. Svou jemnou texturou a decentní sladkostí dokonale doplňuje zelený čaj a zároveň přináší estetický zážitek, protože držíte v ruce malý kousek aktuální přírodní sezóny.

Tradičně se nerikiri podává s malým dřevěným nožíkem... obvykle jednoduchým bambusovým nebo luxusnějším kuromoji 黒文字 z aromatického keře. Kuromoji má jemnou citrusovou a lehce kořeněnou vůni, která při kontaktu s rukou i sladkostí nenásilně doplňuje chuťový zážitek. Jeho aroma působí uklidňujícím dojmem a zvyšuje smyslovou hloubku čajového obřadu, protože spolu s jemnou texturou nerikiri a nahořklou chutí matcha vytváří harmonickou kombinaci.

Nerikiri dnes už nenajdete jen při čajovém obřadu, ale taky ve specializovaných obchodech, kavárnách a depachikách :-). Kde? Slovo depachika デパ地下 je zkratka složená z depāto デパート= obchodní dům nebo department store, a chika 地下= podzemí. Depachika označuje podzemní patra velkých japonských obchodních domů, kde se nachází vysoce kvalitní potravinové sekce. Najdete tady širokou nabídku čerstvých surovin, hotových jídel, sladkostí (včetně wagashi a nerikiri), sushi, dezertů a lahůdek. Je to místo, kde se často prodávají jednotlivě balené speciality, ideální k ochutnání nebo jako dárky.

Když nejprve necháte na jazyku rozpustit sladkost nerikiri a pak ochutnáte jemně nahořklý čaj, pocítíte harmonii, kterou Japonci po staletí pěstují jako cestu k vnitřnímu klidu a ocenění přítomného okamžiku.