MIZU SHINGEN MOCHI... JEZTE RYCHLE, DO 30 MINUT SE VÁM ROZPUSTÍ PŘED OČIMA

Tenhle článek věnuji své kamarádce, která je právě teď na cestě do Japonska, a doufám, že ji inspiruje k ochutnávce… Mizu Shingen Mochi alias raindrop cake, je jedinečný! Japonský dezert, který svou průhlednou podobou připomíná fascinující kapku vody.
Mezinárodní pozornost získal v roce 2013 ve městě Hakushu v prefektuře Jamanashi. Jeho tvůrcem je společnost Kinseiken Seika, která chtěla lidem nabídnout možnost ochutnat místní čistou minerální vodu bez nutnosti výstupu na horské vrcholy Jižních Alp, odkud voda pochází.
??? Hm… může se zdát zvláštní, že se v souvislosti s Hakushu mluví o Jižních Alpách. Ve skutečnosti jde o část pohoří známého jako Japonské Alpy, tedy Nihon Arupusu 日本アルプス, jejichž název zavedli evropští horolezci v 19. století, protože jim vysoké japonské hory připomínaly Alpy ve Švýcarsku. Japonské Alpy se dělí na Severní, Centrální a Jižní. Jižní Alpy, oficiálně nazývané Akaishi Sanmyaku 赤石山脈, se nacházejí v prefektuře Jamanashi a jsou proslulé svou čistou a chutnou pramenitou vodou. A právě tato voda dala vzniknout unikátnímu dezertu Mizu Shingen Mochi.
Dezert je vytvořený z minerální vody a agarového prášku, má nádherně jemnou želé texturu. Jeho téměř bezchutná povaha a extrémní čistota odráží kvalitu vody, ze které je vyroben. I servírování Mizu Shingen Mochi má svá specifika. Dezert se obvykle servíruje na listu břízy spolu s kuromitsu, sladkým sirupem, a kinako, praženou sójovou moukou. Harmonický a osvěžující chuťový zážitek je zároveň vizuálně velmi atraktivní.
Jednou z nejzajímavějších vlastností Mizu Shingen Mochi je jeho křehkost. Při pokojové teplotě se dezert rozpustí během přibližně třiceti minut, a proto je k dispozici pouze na místě v Hakushu. A to ještě v omezeném množství… každý den se připravuje jen limitované množství, obvykle kolem 850 porcí, které se rychle vyprodají. A co je nejhlavnější... jedná se o skutečný sezónní poklad, dostupný je totiž pouze od června do září. Návštěvníkům se proto doporučuje dorazit co nejdříve ráno.
Zakladatel společnosti Kinseiken, Koichi Ono, chtěl svým konceptem propojit jedinečnou chuť a čistotu místní vody s estetickým zážitkem. Díky tomu se Mizu Shingen Mochi stal nejen oblíbeným letním dezertem, ale i turistickou atrakcí, která přitahuje návštěvníky z celého světa. Město Hakushu, obklopené horami a proslulé svou kvalitní vodou, se díky němu dostalo na gastronomickou mapu Japonska.
Abychom ale Mizu Shingen Mochi správně docenili, je třeba ho zasadit do širšího kontextu japonských sladkostí známých jako wagashi. Tyhle tradiční pochoutky se objevují už od období Heian (794–1185) a často se podávají při čajových obřadech. Jsou prostředkem k uspokojení chuti, ale především estetickým zážitkem… zdůrazňují sezónnost, barvy a přírodní motivy. Mezi nejznámější patří daifuku, sladké knedlíčky plněné pastou z červených fazolí, nebo sakura mochi, růžové rýžové koláčky zabalené do listu třešně, podávané na jaře.
Samotné slovo mochi označuje rýžové těsto vzniklé z lepkavé rýže, která se po uvaření tluče do hladké hmoty. Mochi má v japonské kultuře významné místo a často je spojeno s důležitými oslavami, například na Nový rok, kdy se připravuje tradiční kagami mochi jako obětina bohům.
Mizu Shingen Mochi se od této tradice zásadně liší, protože se nejedná o výrobek z rýže, ale o moderní interpretaci, která si pohrává s vizuálním minimalismem a čistotou. Přesto se díky své křehkosti a sezónnosti krásně propojuje s filozofií wabi-sabi, tedy ocenění pomíjivosti a jednoduché krásy.
Pokud plánujete návštěvu Hakushu, Kinseiken Seika se nachází na adrese Daigahara 2211, Hakushu-machi, Hokuto, Yamanashi. Jestli cestujete z Tokia, je to přibližně dvouhodinová jízda autem, nebo můžete využít taxík z nedalekých nádraží Nagasaka či Hinoharu.
Na youtube najdete spoustu videí o tomhle zázraku, včetně návodů, jak si jej vyrobit doma. Ale... není to tak lehké... a že vím, co říkám :-). Hezký zbytek večera a paní Petře P. šťastnou cestu!