KOUZLO CAFÉ PHIN… ZEMĚ, KDE KÁVA CHUTNÁ JINAK

17.04.2025

Vietnam, většina lidí si představí stereotypy - rýžová pole, skútry a pho. Ale ten, kdo už Vietnam navštívil, ví, že země má ještě jednu silně zakořeněnou vášeň… kávu! A ne ledajakou. Vietnam je překvapivě druhým největším producentem kávy na světě. Vietnamská káva je silná, sladká, aromatická a připravuje se způsobem, který je stejně jedinečný jako chuť samotného nápoje, pomocí malého kovového filtru phin.

Vietnam je hlavním producentem kávových zrn typu Robusta, která jsou méně aromatická než Arabica, ale mají vyšší obsah kofeinu a častěji se používají do instantní kávy nebo espresso směsí. Na prvním místě je tradičně Brazílie, která produkuje hlavně odrůdu Arabica. Vývozní žebříček se může mírně lišit podle roku a konkrétního období, ale obecně platí pořadí vývozců Brazílie, Vietnam, Kolumbie, Indonésie, Honduras/Etiopie.

Káva se do Vietnamu dostala v 19. století díky francouzským kolonizátorům. Místní si ji ale brzy přetvořili k obrazu svému. Vznikl tak styl přípravy, který je dnes běžný po celé zemi, vietnamský poklad cà phê phin. Namísto espressa nebo french pressu tu dominují malé hliníkové nebo nerezové filtry phin, které se položí přímo na hrnek. Do filtru se nasype mletá káva, často silná robusta, zalije se horkou vodou, a pak už jen čekáte. Pomalu, trpělivě… přesně tak, jak ve Vietnamu plyne čas.

Typická vietnamská káva není jen o kofeinu, je to skutečný rituál. Nejznámější varianta je cà phê sữa đá silná černá káva s hustým slazeným kondenzovaným mlékem a ledem. Kombinace hořké robusty a sladkosti vytváří kontrast, který je návykový. V horkých dnech osvěží, ráno postaví na nohy, a kdykoliv během dne nabídne důvod se na chvíli zastavit. Mezi další lahůdky patří třeba cà phê trứng káva s našlehaným vaječným žloutkem a cukrem. Zní to zvláštně? Možná. Ale chutná jako tekutý moučník tiramisu, hřejivě, sladce a nezapomenutelně.

Ve Vietnamu není pití kávy jen otázkou ranní rutiny. Je to způsob, jak trávit čas s přáteli, přemýšlet, sledovat ruch ulice. Místní kavárny jsou skromné, ale mají duši! A jsou všude, od rušných křižovatek Hanoje nebo Saigonu, až po klidná zákoutí v Da Latu. Někdy minimalistické, jindy plné rostlin, dřeva a vůní. Sedíte většinou na typické plastové stoličce, v ruce sklenku s ledem a mlékem, phin pomalu odkapává a kolem vás se proplétají skútry. To je Vietnam!

Chcete si kousek této kultury odnést domů? Pořiďte si vlastní phin a pár balení vietnamské kávy, například značky Trung Nguyên nebo Laviet. Až si ji připravíte doma, zjistíte, že chuť je jedna věc, ale ten klid, trpělivost a atmosféra, kterou příprava přináší, jsou opravdovým darem.

Vietnamská káva má mnoho tváří. Mezi ty nejznámější patří Cà phê sữa đá káva s kondenzovaným mlékem a ledem. Osvěžující a přitom návykově dobrá. Cà phê đen je čistá černá káva, silná jako život sám. Cà phê trứng (egg coffee)specialita Hanoje, připomínající zmíněný kávový dezert s krémovou pěnou z vajec a kondenzovaného mléka. A taky třeba velmi mléčný nápoj Bạc xỉuoblíbený hlavně v jižním Vietnamu.

Na rozdíl od většiny světa, který miluje arabicu, Vietnam sází na robustu, a ne náhodou. Robustní, zemitá chuť s vyšším obsahem kofeinu dokonale ladí s kondenzovaným mlékem i ledem. Díky ní je vietnamská káva hutná, intenzivní a nezaměnitelná. Zatímco tradiční phin zůstává základem, mladá generace Vietnamců přináší do kávové scény nové trendy. Otevírají se stylové podniky s výběrovou kávou, experimentuje se s fermentací, cold brew i lokálními příchutěmi. A svět si toho všímá.

Tip… neodcházejte z vietnamské kavárny hned po dopití. Zůstaňte sedět, dívejte se kolem sebe, a nechte kávu doznít, nejen na jazyku, ale i v hlavě…