KONJAC... NUDLE BUDOUCNOSTI

20.08.2025

Na první pohled vypadají jako obyčejné nudle… bílé, kluzké a téměř bez chuti. Ale jakmile se ponoříte do jejich historie, způsobu výroby a přínosů, zjistíte, že konjacové nudle (nebo také shirataki) jsou něco výjimečného. Tento jedinečný produkt z východní Asie si získává oblibu i u milovníků zdravé stravy, keto diet a low-carb receptů po celém světě.

Konjac (latinsky Amorphophallus konjac) je tropická hlíznatá rostlina, příbuzná například taru či jamu. Hlíza, známá jako konjac root, je bohatá na glucomannan, unikátní rozpustnou vlákninu, která tvoří základ pro známé shirataki nudle, ale i prášky, želé či veganské alternativy masa. Rostlina pochází z jihovýchodní Asie a roste ve vyšších nadmořských výškách, především v Japonsku, Číně a Indonésii. V těchto zemích se konjac používá už po staletí, nejen jako potravina, ale i v tradiční medicíně.

První zmínky o využití konjacu pocházejí z Číny a Japonska už z období před více než 1 500 lety. V Japonsku je znám pod názvem konnyaku a vyrábí se z něj nejen nudle, ale i želé, bonbony nebo oden, tradiční japonské jídlo s vařenými ingrediencemi v dashi vývaru.

Konjac byl dlouho považován za funkční potravinu, tedy jídlo, které nejen zasytí, ale zároveň prospívá tělu. Pro svou vlákninu a extrémně nízkou kalorickou hodnotu se stal součástí zenové a buddhistické vegetariánské kuchyně.

Při pěstování rostlina vyžaduje teplo, vlhko a nadmořskou výšku, nejčastěji se pěstuje v hornatých oblastech s vulkanickou půdou. Doba růstu hlízy je 2–3 roky, až pak je připravená ke sklizni. Hlíza může vážit i 3 kg a z jedné lze vyrobit úctyhodné množství finálního produktu. Pěstování konjacu je citlivé na mráz a škůdce, ale díky zvyšující se poptávce se dnes rozšiřuje i do nových regionů, třeba na Tchaj-wanu či v Thajsku.

Z hlíz se vyrábí konjacová mouka, která se následně smíchá s vodou a hydroxidem vápenatým, čímž vznikne želé podobná hmota. Tato hmota se lisuje do různých tvarů:

  • shirataki nudle dlouhé, tenké a průhledné,
  • rýže z konjacu kuličkový tvar, imitace vařené rýže,
  • kostky nebo plátky používané v japonském odenu,
  • želé a dezerty… například ovocné konjac jelly populární v Japonsku a Koreji.

Typickou vlastností je vysoký obsah vody (až 97 %), nulový cukr a tuk, velmi nízké kalorie, jen cca 10 kcal na 100 g. Zvláštnostmi a výhodami konjacu je, že má vysoký obsah vlákniny (glucomannan), který přispívá ke snížení cholesterolu, hladiny cukru v krvi a podporuje trávení. Jedná se o surovinu téměř bez chuti, takže skvěle přejímá aroma omáček, vývaru nebo marinád. Poskytuje dlouhodobý pocit sytosti ideální pro redukční diety. Prodává se v nálevu, který má typický rybničnatý zápach, ten ale zmizí po opláchnutí a krátkém spaření.

Konjacové nudle a výrobky mají v kuchyni všestranné použití…

  • náhrada rýže nebo nudlí v thajském Pad Thai, japonské ramen, vietnamské pho,
  • do salátů a studených jídel např. shirataki s arašídovou omáčkou,
  • jako součást vývarů a polévekprotože výborně absorbují chuť vývaru,
  • smažené nebo restované… jednoduše krátce orestované na sezamovém oleji se zeleninou,
  • jako želé a dezerty… například známé japonské konjac jelly, ochucené ovocem.

Proč si konjac získává moderní svět? Je skvělý pro ty, kteří drží low-carb a keto trendy diety, pro ty, kdo se vyhýbají sacharidům. Je vynikající veganskou a bezlepkovou alternativou, protože neobsahuje lepek, laktózu, ani alergeny. Konjac je ekologická surovina, obnovitelná a s nízkou ekologickou stopou. A taky je běžně dostupný… dnes jej najdete v bio obchodech, asijských potravinách i supermarketech.

Zní to až příliš skvěle, že? Přesto je třeba dát si na pár věcí pozor. Konjac je výrazně lehčí a méně sytý, takže může vyžadovat kombinaci s větším množstvím bílkovin. U malých dětí zvlášť opatrně, konjacová želé mohou být nebezpečná při polknutí kvůli gelové konzistenci (hlavně malá kulatá jelly balení).

Konjac jsou nudle budoucnosti. Konjac je důkazem, že starodávné suroviny mohou být klíčem k modernímu stravování. Ať ho zařadíte do jídelníčku pro zdraví, dietu, nebo prostě z lásky k asijské kuchyni, přinese vám nová jídla založené na jednoduchosti a přirozenosti.