GAI PAD MED MAMUANG… IKONA VE SLUPCE Z ANANASU

Kuřecí maso s kešu ořechy v ananasu… lahodné jídlo spojuje sladké, slané a pikantní chutě typické pro thajskou kuchyni. Původně je však kupodivu inspirované čínským pokrmem Kung Pao, thajská verze nahradila arašídy kešu ořechy a přidala místní ingredience, jako je rybí omáčka a slaďoučký ananas. V některých regionech Thajska do pokrmu přidávají sušené chilli papričky pro zvýšení pikantnosti, snítku čerstvého koriandru nebo se podává ve slupce čerstvého ananasu pro atraktivní prezentaci. (recept v článku)
V thajštině se kešu ořechy nazývají med mamuang himaphan, což doslova znamená semeno mangovníku z Himaphanu, tedy mytologického lesa v thajské tradici. Název odráží význam kešu ořechů v thajské kuchyni. A pokrm sám je skvělým příkladem thajské schopnosti přizpůsobit a obohatit cizí recepty o vlastní chutě a ingredience, a dát tak vzniknout jídlům, která si získávají srdce gurmánů po celém světě.
Jedním z hlavních důvodů, proč turisté toto jídlo milují, je právě jeho atraktivní prezentace, většinou se totiž podává přímo ve vydlabané půlce ananasu. Takové eko-servírování podtrhuje sladkokyselou chuť pokrmu, ale zároveň dodává celému zážitku prvek luxusu a exotiky. Zatímco místní ho jedí normálně z talíře s rýží, restaurace zaměřené na návštěvníky z Evropy a Ameriky servírují kuřecí maso s kešu ořechy a kousky ananasu přímo v ovocné slupce, kterou ještě někdy mírně zapečou nebo ozdobí čerstvými bylinkami.

Chcete si vyzkoušet doma? Tak tady prosím... kuřecí maso s kešu ořechy v ananasu
Suroviny (pro 2–3 porce)…
- 300 g kuřecích prsou nebo stehen, nakrájených na kousky
- 1/2 šálku kešu ořechů
- 1/2 šálku čerstvého ananasu, nakrájeného na kousky
- 1/2 cibule, nakrájené na plátky
- 1/2 červené papriky, nakrájené na proužky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 lžička cukru
- 1/4 lžičky mletého bílého pepře
- 1/4 šálku vody
Postup…
- Na pánvi nebo ještě lépe woku rozehřejte olej a osmahněte česnek lehce do zlatova.
- Přidejte kuřecí maso a restujte, dokud nezmění barvu.
- Přidejte cibuli a papriku, krátce orestujte.
- Přidejte ananas a kešu, promíchejte. V této fázi opatrně, ořechy nesmíte spálit, jídlo by vám zhořklo.
- Přilijte směs omáček (ústřicová, sójová, rybí), cukr, pepř a vodu.
- Vařte několik minut, dokud omáčka mírně nezhoustne a ingredience nejsou prohřáté.
- Podávejte s jasmínovou rýží. V ananasové slupce nebo bez ní, stejně bude chutnat!
Podávání v ananasové slupce je už dnes téměř standardem… turisté si jídlo fotografují, obdivují, sdílí na sociálních sítích a spojují s představou pravého Thajska, i když jde ve skutečnosti spíš o moderní food-styling než o tradiční domácí kuchyni. Přesto právě díky kombinaci estetiky a jemné chuti se stal pokrm globálně oblíbeným a patří k těm nejčastěji objednávaným v thajských restauracích po celém světě. Nabízí se i s krevetami!