ORCHIDEJE... EXOTICKÉ KRÁSKY... CO MAJÍ SPOLEČNÉHO S VANILKOU?
Orchideje uchvacují odedávna člověka svou jemnou krásou a obrovskou druhovou rozmanitostí. Nás Evropany zvláště. U tak nádherné rostliny je nějak automatické, zkusit si přivonět, jenže… už méně známým faktem je, že řada těchto exotických krásek jednoduše nevoní.
Některé z nich naopak mají sladkou, květinovou vůni, která je často popisována jako jasmín, vanilka či dokonce med. Jiné vydávají lehký citrusový tón, některé z rodu Dendrobium voní jako jahody a některá Oncidia dokonce jako čokoláda s vanilkou.
Zdaleka ne všechny orchideje ale voní příjemně. Ty, které přitahují mouchy, naopak vydávají odporný zápach, nejvíce podobný shnilým odpadkům.
V těchto slavnostních vánočních a blížících se novoročních dnech není snad české domácnosti, kde by alespoň trošku nezavoněla vanilka, aromatické koření původem z Mexika, používané zejména při přípravě některých sladkých jídel, pochutin a nápojů. A právě vanilková fermentovaná tobolka, často nesprávně nazývaná lusk, je získávána z orchidejí rodu vanilovník (Vanilla).
Vanilku znali a jako koření používali již původní obyvatelé Mexika, Toltékové a Aztékové. Určili ji výstižné označení tlilxochitl, tedy černý lusk, a používali ji nejen při přípravě nápojů, ale především jako léčivý prostředek k povzbuzení činnosti srdce a celkové revitalizaci organismu.
Zaměňovat
vanilkový cukr za vanilínový, byť levnější, je obrovská škoda. Zatímco vanilkový cukr obsahuje skutečnou vanilku a
její množství musí být uvedeno ve složení, vanilínový cukr obsahuje pouze syntetické aroma a žádná
skutečná vanilka v něm není, a to opravdu ani ve stopovém množství.