VIETNAMSKÝ STROM ŽIVOTA... KOKOS

22.10.2025

Putujete zrovna Vietnamem? Zkuste se na chvilku zaměřit jen na kokos… dívejte se kolem a najednou zjistíte, že je tady kokos doslova všude. Najednou si uvědomíte kolik je kolem kokosových skořápek, sklenic s osvěžujícím nápojem, mističek s kokosem v podobě sladkého dezertu, kosmetických produktů v obchůdcích i v rukou pouličního prodavače. Kokosu se tady říká vietnamský strom života.

Největší produkce kokosových ořechů trái dừa pochází z delty Mekongu, především z provincií Bến Tre, Trà Vinh a Vĩnh Long, kde jsou kokosové palmy součástí krajiny po staletí. V Bến Tre se dokonce říká… Dừa là linh hồn của quê hương, tedy kokos je duší domova. Podnebí v deltě poskytuje ideální podmínky… tropické teplo, vysokou vlhkost a úrodnou půdu. Kokosová palma tady roste ve vodních příkopech, podél řek i mezi rýžovými poli.

Kokosovníky plodí celoročně, ale jejich sezóna vrcholí od května do října. Sklizeň je fyzicky náročná. Mladé ořechy se sbírají pomocí dlouhých bambusových tyčí s nožem, zatímco pro zralé se někdy musí vyšplhat až do koruny stromu. Každý strom přitom dokáže ročně vydat až 70 ořechů.

Pak následuje třídění podle zralosti. Mladé kokosy dừa xiêm se používají k přímému pití. Jejich sladká voda a měkká dužina jsou oblíbeným občerstvením. Zralé kokosy mají tvrdou skořápku, méně vody, zato hutnou dužinu, která se hodí na další zpracování.

Vietnamci dokážou využít každou část kokosového ořechu. Kokosová voda se prodává na ulicích přímo se slámkou, ale také se stáčí do plechovek na export, hlavně do USA, Japonska a Jižní Koreje. Kokosová dužina se zpracovává na sušený kokos, kokosový krém či mléko a nechybí samozřejmě ani v domácí kuchyni při přípravě kari, omáček nebo sladkostí.

Důležitým produktem je kokosový olej dầu dừa, lisovaný z dužiny. Používá se v kuchyni, ale i v péči o tělo, vlasy a pokožku. V Bến Tre si jej dokonce můžete vyrobit sami při malých workshopech.

Dalšími produkty jsou kokosový cukr đường dừa, který se získává z mízy květů a ceněn je pro svou karamelovou chuť a nízký glykemický index, nebo kokosové uhlí a výrobky ze skořápky, od misek a květináčů na zavěšení, až po šperky nebo lampičky. Vlákna a listy se pak využívají při výrobě rohoží, kartáčů, provazů a dokonce jako krytina na domy. Při jejich zpracování se neuvěřitelně práší, je to šílená práce a většinou v malých manufakturách, tedy ručně na starých strojích.

Kokos má pevné místo ve vietnamské kuchyni. Tradiční specialitou jsou například bánh dừa rýžové koláčky s kokosovou náplní, nebo sladká polévka chè dừa s mungo fazolemi. Jestli jste milovníky ryb, oceníte cá kho tộ, tedy karamelizovanou rybu v kokosovém mléce, a snad každý turista ochutná bánh kẹo dừa, ručně vyráběné kokosové bonbony, které si můžete odvézt i jako suvenýr. Odvezte! Podpořte malé řemeslné rodinné nebo komunitní podniky!

A protože je kokos součástí vietnamské identity, odráží se i v kultuře. V provincii Bến Tre se každé dva roky koná velkolepý Coconut Festival s přehlídkami, řemesly a soutěžemi o nejlepší kokosový výrobek. Kokosový motiv je k vidění na krojích, tkaninách i v poezii, kde symbolizuje plodnost, vytrvalost a propojení s přírodou.

V deltě Mekongu stojí za to navštívit kokosové dílny v Bến Tre, kde můžete sledovat tradiční výrobu a ochutnat kokosovou zmrzlinu, mléko či bonbony. Oblíbená je i plavba lodí po ramenech Mekongu s návštěvou workshopů, kde si sami vyzkoušíte vyrobit kokosové mýdlo nebo sladkosti. Na některých ekofarmách v Trà Vinh lze dokonce přespat v chýších z kokosových listů a naučit se vařit pár tradičních receptů.

Kokosové rukodělné výrobky patří mezi nejekologičtější suvenýry z Vietnamu. Můžete si odvézt ručně broušené misky ze skořápky, kokosová mýdla, balený kokosový cukr nebo taky unikátní pletené kabelky a klobouky z listů.

Kokosová voda vs. kokosové mléko… co je co?

Mnoho Evropanů si stále plete kokosovou vodu a kokosové mléko, přitom jde o dvě naprosto odlišné věci. Kokosová voda je čirá tekutina uvnitř mladého zeleného kokosu. Je přirozeně sladká, osvěžující a plná elektrolytů, proto se pije přímo z ořechu, ideálně s brčkem. Kokosové mléko se naopak vyrábí ze zralého kokosu, bílá dužina se rozmixuje a vylisuje s vodou, čímž vznikne hustá, smetanová tekutina. Používá se hlavně při vaření, například do kari, polévek nebo dezertů. Zatímco kokosovou vodu si vychutnáte přímo v horkých ulicích, kokosové mléko je výsledkem lidské práce a kuchařského umění.

Za mě kokosová voda teda ne :-(. Navzdory všem mým cestám po Asii jsem jí nikdy nepřišla na chuť, i když jsme častokrát dostali úplně čerstvě z palmy sklizené a mačetou otevřené kokosy dárkem od místních lidí… a proto jsme je pochopitelně nemohli odmítnout. 

Bohužel kokosová voda má pro mě stále pachuť asi jako jarová voda na umývání nádobí. Ale… zase je třeba přiznat, že když se do čerstvého kokosu přidá nějaký ten bílý rum a dozdobí orchidejí, je to úžasně fotogenické a vypít se to nakonec dá :-) . Milovníkům kokosové vody se tímto omlouvám!