HOT POT... RADOST U STOLU... ZE SDÍLENÍ, S RODINOU, S PŘÁTELI
Hot Pot... asijská specialita, skládající se z horkého vývaru, do něhož se postupně přidávají různé suroviny. Tento pokrm pochází z Číny, ale dnes je oblíbeným a populárním v mnoha zemích, včetně Thajska, Japonska, Koreje, Vietnamu, Singapuru.
Vlastně se jedná o druh polévky, kterou si stolující připravují sami přímo na stole. Na stůl se umístí hrnec s vroucím vývarem, do kterého se postupně přidávají různé druhy masa, mořské plody, zelenina a houby. Hot Pot se podává s různými omáčkami k finálnímu ochucení pokrmu. Mezi nejoblíbenější patří například rybí omáčka, omáčka z krevet, omáčka z česneku, omáčka z arašídů, omáčka z chilli papriček a mnohé další.
Základem Hot Pot je kořeněný vývar, připravovaný z kuřecího, hovězího, rybího nebo zeleninového vývaru. Kromě vývaru se do hrnce přidávají různé druhy masa (hovězí, vepřové, kuřecí, jehněčí), ryby, mořské plody, zelenina (mrkev, ředkvičky, zelí, houby), tofu a nudle.
Hot Pot se vaří na stole, kde je umístěna velká mísa s vývarem, někdy rozdělená na poloviny. Každý host si pak sám vaří to, na co má zrovna chuť. Hot Pot je dokonalým pokrmem na společenskou událost pro větší sešlost. Tohle jídlo ocení hlavně hostitelka, neboť se nemusí zdržovat dlouhým vyvářením různých delikates.
I když příprava jednotlivých surovin do Hot Pot dá také zabrat. Mísa s vroucím vývarem se totiž na stole podává se spoustou malých mističek, na nichž jsou různé dobroty a především čerstvá zelenina, bylinky. Pod mísou s vývarem se stále udržuje plamínek, aby vývar zůstal horký a bylo možné v něm jednotlivé pochutiny uvařit. Pak se podávají samostatně s různými dipy nebo se ve vývaru uvaří i nudle. Když si všichni uvaří, co chtějí, vývar se na závěr servíruje s nudlemi jako polévka.
Hot Pot je ideální pokrm na chladné zimní dny, kdy se chcete zahřát a zasytit. V Thajsku se podává v mnoha restauracích i stáncích s rychlým občerstvením.